Fontos tudni, hogy a székrekedés jelentősen hozzájárulhat az aranyér kialakulásához, ezért érdemes rostdús ételeket fogyasztani. Ugyanakkor, a túl sok rost (különösen, ha nem kíséri elegendő folyadék) csak tovább ronthat a betegség állapotán, mert a rostok "összetapadhatnak", és így még nehezebb a székletet kiüríteni. A rostban gazdag élelmiszereket, például a hüvelyeseket, érdemes tehát kerülni, és azokat előnyben részesíteni, melyekben közepes mennyiségű rost található (ilyen például a brokkoli, a datolya, az aszalt szilva stb).

A finomított gabonafélékből készült termékeket is érdemes lecserélni, hiszen ezekből éppen a jó emésztéshez szükséges rostanyagok hiányoznak. A teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksütemények ezzel szemben segítik az emésztésünket, így azaranyérelleni küzdelemben is a segítségünkre lehetnek. A feldolgozott, adalékanyagokkal teli élelmiszereket is iktassa ki az étrendjéből az, akinek aranyere van. Nemcsak azért, mert ezekben rendkívül kevés a jó emésztéshez szükséges rostanyag (illetve, más mikrotápanyagokban is szegények ezek az ételek), de az adalékanyagok mikroszkopikus gyulladásokat is okozhatnak, és irritálhatják az aranyeret, tovább fokozva a panaszokat.

Az egyik legelső tanács, melyet az aranyeres betegek kapnak, hogy lehetőség szerint mondjanak le a túl fűszeres és csípős ételekről. Ez különösen igaz azokban az esetekben, ha valakinek vérzik is az aranyere. A csípős ételekben található anyagok ugyanis nagyon irritálhatják a sebes részeket. A csilipaprikát, cayenne-i borsot és egyéb csípős fűszereket tartalmazó ételek fogyasztását tehát halasszuk akkorra, amikor már elmúltak az aranyeres panaszaink.

Forrás: hazipatika.com