Sok tévhit és hidelem veszi körül az aranyerességet, amelyek némelyike akár késleltetheti a gyógyulást is, ezért érdemes ezeket kivesézni.

Hidegen ülve aranyeret kaphatunk

Régi tévhit az, hogy hogy hidegen ülve idővel aranyeret kaphatunk. A valóság az, hogy az aranyér kialakulásának nincs köze a hömérséklethez, a rendszeresen és hosszú ülés az, ami előidézi a kialakulását. 

Csak az időseket érinti

Soakn úgy gondlják, hogy elsősorban az idősebb generációt érinti a probléma. Valójában ez nagyban függ a genetikától és az életstílustól is. A rendszeres, hosszú ülés, az egészségtelen táplálkozás és a szorulások miatt akár a tizenéveseknél is kialakulhat.

Terhesség alatt könnyebben alakul ki

Ez igaz. A statisztikák szerint a terhesség alatt valóban megnő az aranyér kialakulásának az esélye, mert a növekvő méh és a magzat miatt  nagyobb nyomás nehezedik a hasüregre.

Aranyérrel kerülni kell a mozgást

Egyértelmű tévedés, hogy akinek aranyere van, az ne mozogjon. A valóság az, hogy a rendszeres, nem túlerőltetett mozgás mind a megelőzésben, mind a gyógyulásban fontos szerepet kap. Az viszont igaz, hogy aranyér esetén kerülni kell a túl nagy erőkifejtéssel járó sportokat, így ilyenkor nem szabad súlyt emelni vagy ugrálni - legalábbis a teljes gyógyulásig.