Aranyér esetén fontos, hogy figyeljünk a napi étkezésünkre, hiszen a nem megfelelő tápanyagok miatt elhúzódhat a gyógyulás folyamata, sőt az esetlegesen fellépő székrekedés miatt, még romolhat is a helyzet. Vannak ételek és italok, amiket ilyen esetekben egyszerűen kerülni kell, ezekből gyűjtöttünk össze most hármat. 

Tejtermékek

A tejtermékek fogyasztását érdemes minél inkább a minimumra szorítani aranyeres panaszok esetén, a nagy mennyiségű fehérje ugyanis negatívan hat a belek savképzésére. Ez természetesen nem csak a tejre értendő, a fagylalt, a vajkrém, de a tejföl is nehézségeket okozhat. Nincs probléma ugyanakkor a savanyított termékekkel, mint például a joghurttal vagy a kefírrel, mivel ezek megkönnyítik az emésztést.

Sós és fűszeres ételek

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ilyenkor végképp ne fogyasszunk túlsózott, pláne fűszerezett ételeket. De ne csak a húsoknál vagy a köretnél bánjunk óvatosan a fűszerekkel, hanem kerüljük a chipsek, snackek fogyasztását is, mivel ezek irritálják a bélfalat.

Alkohol

A népi tanácsokkal ellentétben az alkohol nagyon is káros az aranyérre, mivel negatívan hatnak a gyomor nyálkahártyájára. Sőt, nagyobb mennyiség esetén a bélflóra is károsodhat, ami megnehezíti az emésztést, emiatt pedig gyorsan tovább romolhat az aranyér állapota. Ilyen esetekben tehát maximálisan mellőzni kell akár a gyengébb italok - bor, sör - fogyasztását is.