A várandósság egy sor olyan változást hoz a szervezet működésében, melyek igen kellemetlen tünetekkel járnak. Ilyen többek között az aranyér is, mely beárnyékolja a várakozás örömét.Ennek ellenére csak kevesen vannak, akik segítséget is kérnek. Hogy mi ekkor a teendő, illetve miként lehet megelőzni a problémát, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont aranyér-specialistája beszélt.

Aranyér terhesség alatt

Az emberben mindig nagy riadalmat kelt, ha vért lát a WC-papíron - ez a félelem egy várandós kismama esetén hatványozott, hiszen a saját egészsége mellett a gyermekéért is aggódik. A végbélből származó, élénkpiros vérrel pedig viszonylag gyakran találkozhatnak a leendő anyukák. no-wcA terhesség hormonális változással jár - a magas hormonszint meglazítja a medence ízületeit, az izmokat, továbbá megnöveli a keringő vérmennyiséget, tágulnak az erek, a visszerek is. Ezekhez az átalakulásokhoz társul, hogy a méh és a baba növekedése nyomást gyakorol a vénákra, így bennük vérpangás alakul ki, ami kedvez az aranyér kialakulásának. A helyzetet csak rontja a kismamákat gyakran érintő székrekedés is, hiszen az erőlködés tovább fokozza a panaszokat. Ugyanez igaz a szülésre is, hiszen a kitolási fázisban gyakran előre is esik az aranyér.

Az aranyér leggyakoribb tünetei Vérzés - akár a WC-papíron, akár a WC-kagylóban.

Székelés közben fájdalom. Néhány esetben ki is tapintható. Gyulladás esetén állandósult fájdalom. Az életmód szerepe az aranyér kialakulásábanAranyér esetén - illetve megelőzés gyanánt - nagyon fontos a megfelelő életmód betartása. Oda kell figyelni a bőséges folyadékfogyasztás mellett a rostban dús táplálkozásra, továbbá a rendszeres testmozgásra is, hiszen ezek mind fokozzák a bélműködést, a vérkeringést, és csökkentik a székrekedést. Igen jó szolgálatot tehet még a gátizomtorna, valamint a meleg - nem forró! - ülőfürdő is. Fájdalom esetén hideg borogatás, jég is alkalmazható a fájdalmas érre. Jó hír, hogy sok esetben ennyi elegendő is a javuláshoz, ráadásul gyakran előfordul, hogy a szülést követően az aranyeres panaszok maguktól rendeződnek.

Forrás: Femina.hu