Sokan tapasztalták már meg, hogy a népbetegségnek számító aranyér nem minden esetben okoz tüneteket. A fájdalom, a vérzés vagy akár a viszketés megjelenése ugyanis attól is függ, hogy külső vagy belső aranyérről beszélünk, valamint attól is, hogy a betegség milyen stádiumban van. 

A végbél belső falán vagy a végbélnyílást körülvevő bőr alatt található értágulatot aranyérnek nevezzük. A megnyúlt, megnövekedett, megcsúszott, vérző aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkezhetnek, amelyek idővel megnagyobbodhatnak, kifordulnak vagy véralvadék képződhet bennük, amelyet sokszor komoly fájdalomérzet kísér. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek el, külső vagy belső aranyérről beszélhetünk. A külső aranyér a végbélnyílás szélén található, többnyire itt alakul ki fájdalmas vérrög is. Könnyen kitapintható és laikusok számára is jól látható lehet. A belsőaranyérezzel szemben gyakran egyáltalán okoz panaszokat. Hosszú időn keresztül észrevétlen maradhat, hiszen nem fájdalmas, kívülről sem látható és nem is kitapintható. A belső aranyeret ezért elsősorban proktológiai vizsgálatok során lehet diagnosztizálni.

Külső és belső aranyér - eltérő tünetek

A belső aranyér kezdetben tünet- és fájdalommentes, esetleg csak ürítést követően a székleten vagy a wc-papíron található enyhe vérzésből lehet a meglétére következtetni. Ha nem kezelik, azonban az állapota romolhat: székelés közben előreeshet - egy ideig még magától visszahúzódik, később már nem minden esetben - majd megjelenik a kellemetlen, égő érzés a végbélben. Ahogy egyre súlyosabbá válik az aranyér, úgy lesz egyre gyakoribb és erőteljesebb afájdalomés a vérzés.

A külső aranyér viszont már a kezdeti stádiumában is határozott érezhető tünetekkel jár együtt: erőteljesen viszket, jól láthatóan piros, gyulladt és duzzadt. Vérezhet is, de ez kevésbé jellemző, mint a belső aranyér esetén. Gyakran tapasztalható azonban a záróizom tartós összehúzódása, valamint a főként székelés közben jelentkező erős fájdalom, amely időnként a gátba vagy az alhasba sugárzik.

Forras: hazipatika.com