Vannak, akik csak néha-néha, de vannak, akik minden egyes alkalomkor magukkal viszik a mobiljukat a WC-re. Azonban jobban járnak, ha ezt nem teszik, ugyanis akár komoly egészségügyi következményei is lehetnek.

Manapság nem szokatlan látvány, hogy az emberek állandóan a mobiltelefonjukat szorongatják. Sőt, akkor sem mondanak le róla, ha a mellékhelyiségbe mennek, hiszen az ott eltöltött idő sokkal kellemesebb, ha közben játszhatunk a telefonunkon, esetleg e-mailt írhatunk vagy elintézhetjük a bevásárlást. Az orvosok azonban ezt nem javasolják, ugyanis komoly egészségügyi problémákhoz vezethet – mint például az aranyér.

Tény, hogy nem közvetlenül a mobil okozza az aranyeret, hanem a WC-n eltöltött idő, ami azonban sokkal hosszabb, ha nem vagyunk képesek lemondani a telefonunkról, hiszen miközben azt nyomkodjuk, észre sem vesszük, hogy milyen régóta “trónolunk”.

Egy brit közvéleménykutatás nagyon aggasztó eredménnyel zárult, ugyanis a britek 57 százaléka valóban nem megy mobil nélkül WC-re, 8 százalékuk pedig minden egyes alkalommal magával viszi szeretett készülékét. Amennyiben mi is a mobilunk társaságában szeretünk WC-re menni, akkor fokozottan figyeljünk oda az aranyér tüneteire, hiszen nagy az esély arra, hogy egyszer szembesülnünk kell ezzel a kellemetlen betegséggel.

Az aranyér tünetei:

Amennyiben a fent említett panaszokat tapasztaljuk magunkon, melyek egy otthoni, hét napig tartó kezelés során sem múlnak el, vagy állandóan kiújulnak, akkor mindenféleképp keressünk fel egy orvost!

Sajnos, ahogy idősödünk, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki aranyér. A terhesség, a krónikus köhögés, illetve a túl sokáig tartó WC-n ülés szintén növelik a kialakulás kockázatát. Amennyiben valóban az a célunk, hogy megakadályozzuk az aranyér megjelenését, akkor együnk sok rostban gazdag ételt, igyunk elegendő folyadékot, és sportoljunk rendszeresen. Végül, de nem utolsósorban, pedig ne mobilozzunk a WC-n!

Forrás: benu.hu