A nagyjából minden harmadik embert érintő aranyeresség rendkívül kellemetlen tünetekkel, így viszketéssel, szúró érzéssel vagy akár erős fájdalommal is járhat. Emellett pedig olykor súlyosabb következményei is lehetnek annak, ha nem kezeljük megfelelően a problémát.

Amennyiben nem lehet egyéb okot kimutatni a vérzés hátterében, úgy az aranyér megfelelő kezelésével ez a panasz is megszüntethető. Ha viszont nem fordítunk rá kellő figyelmet, úgy még ez a kis mennyiségű, de folyamatos vérveszteség is vashiányhoz és krónikus vérszegénység kialakulásához vezethet. E szövődmény előfordulása viszonylag ritka: egy 1994-ben publikált, hosszú távú amerikai tanulmány eredményei szerint évente átlagosan 200 ezer érintettből csupán egynél lép fel, mivel azonban az aranyér népbetegség a nyugati társadalmakban, a kockázat igenis valós.

A vérszegénység jelei

Vashiányos anémiára olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fáradékonyság és gyengeség, csökkent terhelhetőség, fejfájás, szédülés, sápadtság, fokozott szívdobogás, valamint olykor nyelési zavarok is jelentkeznek. A kezelés egyaránt magában foglalja a kiváltó ok vagy okok megszüntetését, továbbá a tablettás készítmények segítségével történő vaspótlást. A csökkent hemoglobinszint teljes helyreállítása általában kettő-hat hónapot vesz igénybe.

Forrás: Házipatika.com