Sok embert érint Magyarországon, de sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a tünetek jelentkeznek - mondta el a visszérbetegségek kapcsán dr. Mátyás Lajos a BOON-nak. Hozzátette, hogy vannak olyanok is, akik soha nem voltak még orvosnál a visszerükkel, mert nem okoz tünetet. Vagy nagyon általános a tünet, az emberek együtt élnek vele, nem érzik magukat betegnek. Kellemetlen érzésük van, nehézláb-érzés, a láb estére megdagad, fáradékonyabb egy kicsit, éjszaka pedig görcsölhet az alsó lábszár. Ezek olyan tünetek, amik a gyűjtőeres idült elváltozásra utalnak. Dr. Mátyás Lajos szerint a nőknél a visszér gyakrabban jelentkezik, de ennek nem feltétlenül van köze a magas sarkú cipő viseléséhez. Inkább a hormonális tényezők, a terhesség és persze az öröklött hajlam az, ami igazán sokat nyom a latba. Ugyanakkor a nők hamarabb orvoshoz fordulnak, mert ha nem is a tünet, de az esztétikai látvány zavaróbb náluk, mint a férfiaknál.

Súlyos következmények elmaradó visszér kezelés esetén

Az alsó végtagnak két domináns gyűjtőeres rendszere van. Az egyik az izmok között a mély gyűjtő­eres mélyvénás rendszer, a másik a felületes, a bőr alatt futnak, ezek a gyűjtőerek. Mindkettőben egy billentyűrendszer biztosítja az áramlást lentről fölfelé, a szív irányába. Ha ezek a billentyűk működése elégtelenné válik, akkor ebben a két rendszerben rendellenesen nem a szív irányába történik az áramlás, hanem megreked, mint egy zsákban, pang a vér. Ráadásul a betegség kialakulásának elején általánosak a tünetek, ödémás láb, feszítő, fáradt érzés, ám idővel ez begyulladhat, sőt akár trombózis is kialakulhat. Ennek súlyos szövődményei lehetnek, akár tüdőembólia is. Aztán a hosszú ideig fennálló pangás miatt elszíneződhet a bőr, a legsúlyosabb esetekben gyűjtőeres fekélyek alakulhatnak ki a bokatájon, az alsó lábszáron.

Fontos tudni, hogy a visszér esetében nem feltétlenül a műtét az elsődleges megoldás. Vannak gyógyszerek, amelyek a pangást csökkenthetik, lompressziós kezeléssel vagy rugalmas pólyával pedig az izompumpa működése segíthető, hogy kipréselődjön a vér ezekből a gyűjtőerekből. A műtét akkor jön számításba, amikor már minden más lehetőséget kipróbáltunk és nem vált be.

Forrás: Boon.hu