A vénáknak fontos szerepük van: a test szöveteiből szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért a szív felé. Az egészséges vénák ezzel a feladattal könnyen megbirkóznak, de idővel a vénák kitágulnak és a bennük lévő billentyűk sem zárnak tökéletesen, ezért a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma az erek falán át a környező szövetekbe szivárog. A szövetközi állományban felhalmozódnak a bomlástermékek, és a bőr vérellátása romlik. A kitágult érszakaszok hajlamosak a gyulladásra, valamint egyéb kellemetlen tüneteket is produkálnak, amelyekből akár trombózis, visszeres vérzés vagy lábszárfekély is kialakulhat.

A visszérbetegség nem egyetlen kórkép, hanem betegségcsoport. Súlyosságát tekintve az seprűvisszerektől a súlyos vénás fekélyig, vérzésig terjed. A legtöbb visszértágulattal rendelkező embernél kezelés nélkül sem alakul ki semmilyen szövődmény és a visszeresség esztétikai probléma marad, vagy különböző kellemetlenséget okoz, de súlyos problémához nagyon ritkán vezet. A visszértágulat jelentkezése hajlam kérdése is.

A meglévő visszereket lehet kezelni, de garancia nincs arra, hogy később nem keletkeznek újak. Fokozottan igaz ez a seprűvisszerekre. Ebben az esetben szinte 100% hogy néhány éven belül újabb ártalmatlan, de bosszantó kis erecskék jelennek meg. A modern diagnosztikai eszközök - mint például az ultrahangos Doppler-vizsgálat - gyors és biztos tájékoztatást adnak az orvosnak az erek állapotáról, és a személyre szabott terápiát ennek megfelelően lehet megkezdeni.

Forrás: egészségkalauz.hu