Bár a genetika fontos tényező a visszerek kialakulásánál, nem szabad megfeledkezni az egyéb rizikófaktorokról sem, amelyek elősegítik a seprűvénák és a visszerek megjelenését. Néhány alapvető tanácsot betartva viszont késleltethetjük megjelenésüket, illetve biztosíthatjuk, hogy a meglévők állapota ne romoljon tovább.

Ne üljünk vagy álljunk egész nap

Sajnos a rendszeres állás és ülés miatt a vénákban folyó vér rendkívül nehezen tud vsszajutni a szívbe, emiatt romlik a keringés és folyamatosan nő a vénákra neheződő nyomás. Ezért nagyon sokat számít, ha nap közben rendszeresen megmozgatjuk lábunkat, lábujjainkat. Végezhetünk pedálozó mozdulatokat, vagy akár bokakörzést, a lényeg, hogy naponta 3-4 alkalommal végezzük ezt el munka közben.

Helyes étrend betartása

Ugyan a genetikai tényezőkre nincs ráhatásunk, de fontos tudni, hogy a visszerek megjelenése és a meglévők állapotának romlása nagyban függ az életmódunktól is. A túlsúly például rendkívül nagy extra megterhelést ró vénáinkra, ezért fontos a megfelelő étrend betartása. Kerüljük a túlzott sóbevitelt, igyunk sok vizet és fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. 

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres mozgás az egyik leghatékonyabb fegyver a visszerek állapotának romlása ellen. Korosztálytól függetlenül kiváló választás a séta, az úszás és a biciklizés is, mivel ezek intenzív működésre késztítik vénáinkat. Kerüljük ugyanakkor az olyan nagy intenzitású mozgásformákat, mint amilyen a testépítés vagy az ugrálás, mert ezek inkább ártanak, sem mint használnak visszerek esetén. 

Viseljünk kompressziós harisnyát

Sokat segít a már kialakult visszérbetegségek esetén a kompressziós zoknik és harisnyák viselése. Ezek gyanis képesek a megfelelő helyzetben tartani a vénákat, így a vért könnyebb visszapumpálni a szív irányába. Sőt, a kompressziós harisnyák képesek a lábdagadást és a visszeres fájdalmat is mérsékelni.