A nehéz, feszülő érzés a lábakban, éjszakai vádligörcsök, duzzadt visszerek azt jelzik, hogy a vénás keringés elégtelen.  A kezdeti panaszok súlyosbodása ellen mi magunk is sokat tehetünk – mutatjuk, hogyan.

Napjainkban a krónikus vénás betegségek a felnőtt lakosság körülbelül egyharmadát érintik. A vénák falaiban található vénabillentyűk biztosítják a vér visszaáramlásának helyes irányát a lábakból a szív felé. Amennyiben azonban ezen mechanizmusban valamilyen okból (pl.: vénás billentyűk elégtelen működése vagy elsősorban mélyvénás trombózis után azok károsodása) kifolyólag hiba lép fel, a végtagba visszaáramló és pangó vér a vénás rendszerben megnöveli a nyomást, és szöveti gyulladásos folyamatok indulnak el a vénák falában és a vénás billentyűkön.

Ebben a fehérvérsejtek és a szabadgyök reakciók kiemelkedő szerepet játszanak. Később a mikrokeringés (a hajszálerek áteresztőképessége megnő), majd a nyirokelvezető rendszer károsodik, mely az alsó végtag duzzanatát eredményezi.

Krónikus vénás elégtelenség tünetei

A krónikus vénás elégtelenség az alsó végtagok területén létrejött vénás nyomásfokozódás miatt kialakuló betegség, amelynek megjelenési formái változatosak lehetnek a visszerességtől kezdve a végtagduzzanaton keresztül a lábszárfekélyig.

A kezdeti panaszok (nehéz, feszülő érzés a lábakban, végtag fáradékonyság, lábduzzanat, főleg éjszakai vádli görcsök, lefekvés után intenzív késztetés a lábak megmozgatására, a lábakon hangyamászás-érzés és szurkálás érzése, viszketés) után a folyamat előrehaladtával szembetűnően tágabb felületes vénákat, a bőr barnás elszíneződését, lábduzzanatot és lábszárfekélyt láthatunk.

Hogyan kezelhető a krónikus vénás elégtelenség?

Mint minden területen, tehát ezen betegség esetén is a cél a megelőzés, a tünetek enyhítése és a folyamat előrehaladtának meggátolása. A nem gyógyszeres (rendszeres testmozgás testsúlykontroll, vénás tornák, kompressziós harisnyák) és gyógyszeres kezelés (elsősorban a bioflavonok) együttes alkalmazása során várható a legjobb eredmény. Az ún. bioflavonok olyan, főként növényekben megtalálható vegyületek, melyeknek számos csoportja (pl.: flavonoidok, karotinoidok, izoflavonok) ismert. Főbb szerepeik, hogy tartósítják és hatásosabbá teszik a vitaminokat, erőteljes antioxidánsok, eredményesek a szabadgyökökkel szemben, segítik a bőrt az UV-sugárzások feldolgozásában, valamint a szép bőrszín kialakításában.  

Segítenek a flavonoidok

A VenoprotEP hatóanyagai tisztított és mikronizált flavonoidok (diozmin és heszperidin). Ezen összetevők erősítik az érfalakat, növelik a hajszálerek ellenállását, csökkentik a gyulladásos reakciókat és az erek áteresztőképességét, hatásosak a szabadgyökök ellen, mérséklik a vénás nyomást. Tehát csökkentik a lábduzzanatot, sőt a már kialakult lábszárfekély gyógyulását szintén elősegítik, továbbá javul a nehézláb-érzés és ritkulnak az éjszakai vádli görcsök. Mindezek mellett említendő, hogy a hatóanyagai révén a VenoprotEP aranyeres krízis tüneteinek és panaszainak enyhítésében is kitűnő segítséget nyújt.

A krónikus vénás elégtelenség kialakulásában számos tényező - úgymint a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a női nem, az előrehaladott életkor, a családi halmozódás, a tartós ülő vagy álló munka, esetleg korábbi trombózisok, balesetek – szerepe ismert.

Mivel rohanó világunkban a szinte népbetegségnek számító vénás betegségek jelentősen befolyásolják az életminőséget, különösen előbb felsoroltak esetén érdemes a hatékony megelőzés eszközeként a VenoprotEP-et választani.

Dr Szíjj Ottilia

háziorvostan szakorvos